Gyakran Ismételt Kérdések

           

Tisztelt Látogató!

Ezen az oldalon gyűjtjük össze a ivóvízzel kapcsolatosan felmerült gyakori kérdéseket. Amennyiben nem talál választ az alábbiakban az Önt foglalkoztató kérdésekre, akkor írjon ügyfélszolgálatunknak.

1. Miért fontos a víz az emberi szervezet számára?

Az emberi szervezetben lévő víz aránya 70 százalék felett van. Az életfolyamatok vizes környezetben mennek végbe. Az ember folyamatosan vizet veszít, melyet pótolni szükséges a szervezet egészséges működésének a fenntartásához.

2. Mennyi vízre van naponta szükségünk?

- Egy felnőtt ember ajánlott napi folyadékigénye 2-2,5 liter. Bár a gyermekek ajánlott folyadékfogyasztása testsúlytól függ, számításba kell venni, hogy ők sokkal többet mozognak, mint a felnőttek. Ezért gyermekek esetében is jó szívvel ajánlható a napi 2-2,5 liter folyadék.

3. Milyen élettani hatásai vannak a rossz minőségű ivóvíznek?

Az arzénon kívül Pálmajor ivóvizében még magas a vas ás a mangán koncentráció. A vas nehezíti a víz felhasználását, fogyasztói panaszokat okoz a sárgás színével, zavaros állagával, a mangán pedig nagyobb koncentrációban idegméreg, a dopaminnal, szerotoninnal és más neurotranszmitterekkel lép reakcióba és roncsolja az idegpályákat.

4. Milyen problémák vannak a település vizével?

- Az emberi fogyasztásra szánt víz minőségét az Európai Unióban a 98/83/EK Irányelv határozza meg, melynek alapja a WHO ajánlása. Az Irányelvet előcsatlakozási időszakunk jogharmonizációja keretében az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló kormányrendelet formájában vezették be hatályos jogszabályként Magyarországon.

A projekt Pálmajor település ivóvízminőség javításával foglalkozik. Pálmajor nem szerepel a többször módosított - jelenleg hatályos - 201/2001 (X.25.) Kormányrendelet 6. sz. mellékletében. A határértéket meghaladó arzéntartalmat egy 2011. október 18-án kiadott szakvélemény támasztja alá. A szolgáltatott vízben az arzén mellett határértéket meghaladó a vas-, és mangántartalom. Pálmajor Község Önkormányzata úgy határozott, hogy megoldja a településen élők uniós követelményeknek megfelelő, egészséges ivóvízzel történő ellátását. 

5. Milyen források állnak rendelkezésre a beruházás megvalósítására?

- A vízminőség-javító program megvalósulását az Európai Unió és a Magyar állam támogatja, a várható támogatás 90 %. A fennmaradó részre az önkormányzat az önerő alaphoz nyújt be támogatási kérelmet, a lakosságnak nem kell hozzájárulást fizetnie. A várhatóan 2013-ban megkezdődő munkák összköltsége meghaladja a 80 millió forintot.

6. Milyen eszközöket telepítenek az uniós támogatás segítségével? 

A megvalósítás során felújításra kerül a meglévő kút, s a vízellátás biztonsága érdekében egy tartalék kutat is fúrnak. E kút a követező évtizedekre biztosítja a megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvizet a településen. Bővül a kezelőépület, az új tisztítási technológia megoldja az arzénmentesítést, a vas- és mangántalanítást, valamint a fertőtlenítést. Szükségessé válik a vasiszap ülepítő átalakítása, a zagyvíz vezeték elvezetésének kialakítása, a meglévő villamos hálózat fejlesztése. Megoldódik a rendszer működésének védelme, s felújításra kerül a meglévő 25 m3-es víztorony. A programban szerepel a meglévő vízvezeték-hálózat mechanikai tisztítása és 7 mosató csomópont kiépítése is.

7. Mekkora terhet jelent ez a lakosságnak?

Az ivóvízminőség-javító program megvalósításához nincs szükség a lakosság anyagi hozzájárulására. A projekt az Európai Unió és a magyar állam támogatásával valósul meg.

8. Hogyan érhetünk el megtakakarítást a vízfogyasztásban?

A csepegő csappal akár több köbméter víz is kárba vész, ami a vízpazarlás mellett a pénztárcánknak is megterhelő. Az egyik legnagyobb vízfogyasztó a WC-tartály, melyet célszerű víztakarékosra cserélni.

Néhány ötlet a takarékoskodáshoz. Ne folyassuk feleslegesen a vizet: kézmosásánál, borotválkozásnál csak a feltétlenül szükséges mennyiséget engedjük. Fürdés helyett javasolt tusolás. Zuhanyrózsának olyan tusolót válasszunk, amely levegővel keveri a vizet, így kevesebb vízzel is ugyanazt a hatást érhetjük el.

A mosógépet töltsük meg teljesen, negyedig-félig töltve pazarlás beindítani. Mosogatásnál az edények tisztásánál csak az öblítéshez használjunk folyóvizet. A főzéshez felhasználandó alapanyagok (főleg zöldségek) tisztítását is álló vízben célszerű kezdeni, a tisztítás befejező fázisát folyó vízben megoldani.

Ahol van kút, ott azt használjuk locsolásra! Gyűjtsük az esővizet, amely lágy víz, a növények jobban szeretik. Az ágyásokat, a fák földtányérjait, növények közti szabad területeket takarjuk le avar-faforgáccsal. Az így létrejött talajtakarónak köszönhetően ritkábban nő a gyom, a talaj kevesebbet párologtat, így kevesebb locsolásra lesz szükség. Öntözzünk inkább este (főleg a meleg nyári napokban), mert akkor kevesebb a párolgás. Építsünk ki csepegtetős öntözőrendszert, amellyel hatékonyabbá válik az öntözés.

Kérjük, írja meg kérdéseit, melyekre választ szeretne kapni az ivóvíz minőségével kapcsolatban!

Utolsó frissítés: 2013-01-09